Wasmachine schoonmaken: 8 beste tips voor reinigen en onderhouden

Stinkt jouw wasmachine, laat hij vlekken achter op de kleding of is hij verstopt? Dan is het de hoogste tijd om de wasmachine te reinigen. Door de wasmachine regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden, voorkom je problemen en gaat hij veel langer mee. Ontdek de 8 beste tips voor het reinigen en onderhouden van je wasmachine.

Wasmachine schoonmaken, is dat nodig?

Nare geuren in je wasmachine, vlekken op de kleding en wasgoed dat muf is. Daar zit niemand op te wachten. Hoe dit komt? We wassen op steeds lagere temperaturen en gebruiken minder water. Dit is goed voor het milieu, maar minder goed voor je wasmachine. Het zorgt ervoor dat vet, vuil en zeepresten in de wasmachine achterblijven, wat vetluis veroorzaakt. Dit zijn micro-organismen die nare geuren veroorzaken of je wasmachine minder goed laten werken. Reden genoeg om regelmatig je wasmachine schoon te maken!

Hoe vaak wasmachine reinigen?

We adviseren om één à twee keer per maand je wasmachine te reinigen. Op deze manier voorkom je problemen en gaat je wasmachine veel langer mee.

Hoe reinig je de wasmachine? 4 tips

Tip 1: Draai een kookwas

Voorkom vetluis en draai regelmatig een kookwas, op 90 of 95 graden. Natuurlijk zonder wasgoed. Als je het echt goed wilt aanpakken voeg je wel wat azijn, soda of een vaatwastablet toe. Doe dit één keer per maand.

Wasmachine schoonmaken: azijn

Om je wasmachine optimaal te reinigen maak je gebruik van azijn. Hoe je dit doet? Giet een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Voilá, je wasmachine is weer blinkend schoon. 

Wasmachine reinigen met soda

Ook soda is een prima middel om de wasmachine vet, vuil en kalkvrij mee te maken. Gebruik niet meer dan een halve kop soda. Doe dit in de lege trommel, kookwas aan en voordat je het weet is je wasmachine weer brandschoon. 

Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet

Last van stank in de wasmachine? Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.

Tip 2: Wasmachine trommel, deur, lade en rubber schoonmaken

Maak een warm sopje en neem de wasmachine met een vochtige doek af. Reinig de trommel, de deur en het rubber in de deuropening. Haal de wasmiddellade eruit en maak hem schoon onder de kraan. Resten wasmiddel of wasverzachter kunnen hier voor stank zorgen.

Tip 3: Controleer het filter

Controleer het filter van de wasmachine regelmatig. Ook hier kan vuil ophopen en resten kunnen verstoppingen in de watertoevoer veroorzaken. Haal het filter eruit en maak ook de binnenkant schoon met een vochtige doek.

Tip 4: Reinig het zeefje in de watertoevoer

Reinig elk half jaar het zeefje in de watertoevoerslang. Je vindt het zeefje bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai de kraan dicht en maak de waterslang los. In de gebruiksaanwijzing van je wasmachine staan instructies over het reinigen van het zeefje.

4 tips voor het onderhouden van de wasmachine

Tip 1: Gebruik niet teveel wasmiddel

Wasmiddel dat ook je wasmachine schoonmaakt bestaat niet. Sterker nog, het kan juist zorgen voor vetluis. Kijk op de verpakking van je product hoeveel wasmiddel je per wasprogramma moet gebruiken.

Tip 2: Deur open na het draaien van een was

Zet nadat je een wasje hebt gedraaid, altijd de deur van je wasmachine open zodat alles goed kan drogen. Zet ook de wasmiddellade open. Dit voorkomt vetluis, dat zich eerder nestelt op warme, vochtige plekjes in de wasmachine.

Tip 3: Haal je was op tijd uit de wasmachine

Laat je was niet te lang in de wasmachine zitten. Dit zorgt ervoor dat er minder snel micro-organismen in de wasmachine ontstaan.

Tip 4: Draai een reinigingsprogramma

Sommige wasmachines beschikken over een trommelreinigingsprogramma, een hygiëne programma of de optie om extra te spoelen zodat het bijkomende water vuilresten meeneemt. Door dit met regelmaat te doen, houd je je wasmachine schoon en gaat hij langer mee.

Toe aan een nieuwe wasmachine?

Is je wasmachine ondanks al je inspanningen kapot gegaan en ben je toe aan een nieuwe wasmachine of was-droogcombinatie? De Witgoed Outlet heeft een ruim assortiment nieuwe A-merk outlet en tweedehands wasmachines van bekende merken zoals Bosch, Samsung, AEG, Siemens en LG. Altijd voor de beste prijs!