Koelkasten
-
Augustus 11, 2023
Een koelkast is een onmisbaar apparaat geworden in onze keuken. Of je nu een zwarte, witte of rvs koelkast hebt: het is ook een opvallend apparaat in de keuken. Op wat voor een aantal zou jij uitkomen als je telt hoe vaak per dag je de koelkast deur open trekt? Hoe hoger het aantal, hoe groter de kans is dat je koelkast meer energie gebruikt. Het energiegebruik van je koelkast is een belangrijke factor voor het bepalen van je maandelijkse energierekening. In deze tekst duiken we dieper in op de factoren die van invloed zijn op het energieverbruik van koelkasten. Natuurlijk geven we je ook tips om dit verbruik te optimaliseren zodat je zo min mogelijk verbruikt!
Energieklasse van een koelkast
Wanneer je een koelkast uitzoekt, zie je een energielabel op de koelkast hangen. Door het energielabel weet je precies hoe energiezuinig een koelkast is. Een koelkast met energieklasse A is het meest zuinig. Energieklasse G is het minst zuinig. Deze klassen zijn sinds 1 maart 2021 in werking getreden. Hiervoor werd er gerekend met klasse A+++ t/m D. De energieklasse op het vernieuwde label is een stuk lager dan op de oude labels. Een koelkast die eerst label A+++ kregen, hebben nu een B of C. De koelkasten zijn niet ineens minder zuinig geworden, maar de schaal is aangepast en strenger geworden. Koelkasten krijgen een label door te kijken naar het jaarlijkse energieverbruik (kWh per jaar). Hierdoor kan het voorkomen dat een grote koelkast (veel liters) een hogere energieklasse heeft dan een kleinere koelkast die totaal gezien minder energie verbruikt. Dit komt doordat ze puur kijken naar het absoluut energieverbruik, berekend met het kWh per jaar. Let hier goed op wanneer je een nieuwe koelkast aanschaft. Dit geeft je namelijk een duidelijke indicatie over het toekomstig verbruik van je kosten.
-
Augustus 03, 2023
De beste temperatuur voor een koelkast is doorgaans 4 °C. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat etenswaren veilig worden bewaard en helpt de groei van bacteriën en schimmels te vertragen. Een te hoge temperatuur kan het risico op voedselbederf verhogen, terwijl een te lage temperatuur voedsel kan bevriezen en de smaak en textuur kan beïnvloeden. Het is ook belangrijk om de koelkast regelmatig te controleren op temperatuur. Door de koelkast/koeler op de juiste temperatuur te houden, kun je voedselverspilling verminderen en zorg je ervoor dat je eten langer vers blijft. Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast? In ons assortiment vind je goedkope koelkasten in mooie kleuren zoals zwart, wit of rvs
-
Oktober 23, 2020
Een schone koelkast is belangrijk voor een goede hygiëne en de voedselveiligheid. Door de koelkast eens in de drie maanden schoon te maken voorkom je nare geurtjes en schimmel. Ondanks de lage temperaturen kunnen bacteriën er namelijk goed overleven. Ontdek aan de hand van dit stappenplan de beste manier om de koelkast schoon te maken.
Schakel de koelkast uit
Begin met het uitschakelen van de koelkast door de stekker uit het stopcontact te halen en de koelkast uit te zetten.
Koelkast leegmaken
Een goed moment om de koelkast schoon te maken is als de voorraad klein is. Haal alle producten uit de koelkast en bewaar deze in een koeltas met koelelementen. Als het koud is buiten dan kun je de producten ook tijdelijk