Oven schoonmaken: 6 beste tips

Het is een van de klusjes die je het liefst zo lang mogelijk voor je uitschuift: de oven schoonmaken. Toch moet je er zo nu en dan aan geloven. De Witgoed Outlet geeft de beste tips voor het reinigen van je oven. 

Oven schoonmaken tips

1. Maak de oven kruimelvrij

Voordat je de oven gaat boenen wil je eerst van alle achtergebleven kruimels en etensrestjes af. Gebruik een stofzuiger of kruimeldief om de oven tot het laatste hoekje kruimelvrij te maken. Vergeet hierbij ook het randje bij de ovendeur niet!

2. Binnenkant van de oven reinigen

Er zijn verschillende manieren om de oven weer blinkend schoon te krijgen met (natuurlijke) schoonmaakmiddelen die je waarschijnlijk al in huis hebt. 

Oven schoonmaken met soda

Baking soda is een echte alleskunner in huis. Het is een uitstekend middel om de oven weer brandschoon mee te maken. Doe een beetje baking soda op een vochtig doekje en neem de binnenkant van de oven af. Laat het middel even intrekken en poets de oven vervolgens schoon met een vochtige doek. Last van plekken met hardnekkig aangekoekt vet? Wanneer je de baking soda een nacht laat intrekken, is je oven de volgende ochtend weer spik en span.

Oven schoonmaken met vaatwastablet

Geen zin om eindeloos te schrobben? Een vaatwastablet in de oven doet wonderen! Doe het vaatwastablet in een ovenbestendig kommetje water. Ovendeur dicht en laat het geheel tien minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden staan. Hierna haal je het vuil weg met een vochtige doek en - je zult zien - het verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Oven schoonmaken met azijn

Last van aangekoekte resten in je oven? Om de resten los te weken kun je schoonmaakazijn gebruiken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hierna plaats je een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aangekoekte resten zonder moeite weg met een vochtige doek of keukenpapier. 

Oven schoonmaken met citroen

Een wondermiddel voor het vetvrij maken van je oven! Snijd een citroen in partjes en doe deze in een ovenbestendig bakje gedurende tien minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. De warmte zorgt ervoor dat het citroensap verdampt en na tien minuten poets je die bruine viezigheid gemakkelijk weg met een vochtige doek. 

Oven schoonmaken ammoniak

Geen citroen maar wel ammoniak in huis? Ook dit middel maakt het vetvrij maken van de oven een fluitje van een cent. Zet een kommetje met ammoniak een nacht lang in een aangekoekte oven. De ammoniak zorgt ervoor dat de vette aanslag zacht wordt, waarna je de oven gemakkelijk vetvrij maakt met een vochtige doek. Vergeet niet om ‘s nachts een raampje open te laten staan, de ammoniak stinkt behoorlijk.

3. Ovenplaat schoonmaken

Nu de binnenkant van je oven weer glimt en blinkt gaan we verder met het reinigen van de losse onderdelen, want ook die kunnen aardig vies worden. Om aangekoekte etensresten van de ovenplaat te verwijderen, vul je de ovenplaat met een klein laagje water tot het opstaande randje. Drupje schoonmaakazijn erbij. Zet de ovenplaat vervolgens 5 minuten in een voorverwarmde oven. Je zult merken dat de aangekoekte etensresten snel zijn losgeweekt. Spoel ze weg en neem de ovenplaat af met een vochtige doek. 

4. Ovenrooster reinigen

Het minst leuke onderdeel van het schoonmaken van de oven... Het reinigen van dat plakkerige vettige ovenrooster lijkt vaak een lastig karwei. Maar met behulp van dit handige trucje is uren boenen verleden tijd! Haal het rooster uit de oven en leg hem tussen twee natte kranten. Het vochtige papier trekt het vet uit het rooster. Nachtje laten liggen en de volgende dag zul je versteld staan. Neem het ovenrooster nog even af met een vochtige doek en het is weer helemaal vetvrij. 

Andere manier die ook goed werkt; vul een grote bak met warm water. Scheut wasmiddel erin. Ovenrooster erbij. En laat het geheel minimaal 6 uur staan. Vervolgens komt het rooster er weer blinkend schoon uit. 

5. Ovenruit schoonmaken

Wil je weer door het ruitje naar binnen kunnen kijken? Maak de binnen- en buitenkant van het ovenruitje schoon met glasreiniger. Krijg je de bruine aangekoekte resten aan de binnenkant moeilijk weg? Groene zeep kan de oplossing zijn! Zeep het ruitje in en zet een bakje heet water in een voorverwarmde oven. Wanneer je dit een aantal uur laat staan met de ovendeur dicht, poets je de aangekoekte resten daarna met gemak weg. 

6. Doekje over de buitenkant

Tot slot maak je de buitenkant van de oven schoon met een vochtige doek en je oven is weer zo goed als nieuw. 

Toe aan een nieuwe oven?

De Witgoed Outlet heeft een ruim assortiment inbouwovens met uiteenlopende afmetingen, energielabels en kleuren. We verkopen veel bekende merken zoals een oven van Bosch, een oven van AEG of een oven van Bauknecht voor de allerbeste prijzen.