Vaatwasser verstopt? 6 beste tips om snel te ontstoppen

Last van een verstopte vaatwasser? Laat die afwasborstel nog even links liggen, bel niet gelijk een reparateur, maar ga eerst zelf aan de slag om je verstopte vaatwasser te repareren. Ontdek de 6 beste tips om zelf je vaatwasser te ontstoppen.

Hoe merk je dat je vaatwasser is verstopt?

Wanneer een vaatwasser verstopt is, dan pompt het water in de vaatwasser niet meer weg. Vervelend, want je kunt de vaatwasser hierdoor niet meer gebruiken. Bovendien kan dit voor nare geuren of lekkage zorgen. Ook kan er verstopping in de sproeiarmen plaatsvinden, waardoor de vaat niet goed schoon wordt.

Oorzaken van een verstopte vaatwasser

Een verstopte vaatwasser kan veroorzaakt worden door voedselresten. De voedselresten kunnen het afvoerfilter, de pomp en de sproeiarmen verstoppen. Ook de afvoerslang kan zorgen voor een verstopping in de vaatwasser. Stroomt het water in de gootsteen ook niet goed weg? Dan zal het probleem zich daar bevinden. Het is namelijk gebruikelijk om de afvoer van de vaatwasser op de gootsteen afvoerleiding aan te sluiten.

Vaatwasser ontstoppen: 6 tips

Voordat je aan de slag gaat met het ontstoppen van de vaatwasser, zet je de vaatwasser eerst uit en haal je de rekken eruit. 

Tip 1: Maak de afvoerfilter school

Wanneer de afvoerfilter zorgt voor een verstopte vaatwasser, dan is het zaak om deze schoon te maken. Het filter vind je doorgaans onderin de vaatwasser. Schroef de filter cilinder voorzichtig los, want deze kan kwetsbaar zijn en verwijder het afvoerfilter. Reinig deze onder stromend heet water en plaats hem terug in de vaatwasser.

Tip 2: Controleer de afvoerpomp

Ook de afvoerpomp kan verstopt raken op het moment dat voedselresten door het filter komen. Dit zorgt ervoor dat het water niet kan worden afgepompt en het vaatwasprogramma wordt stilgelegd. Om de afvoerpomp te ontstoppen verwijder je de filter cilinder. Let erop dat ook onder het filter nog water kan zitten. Schep dit water eruit of zuig het water op met een spons. Verwijder vervolgens de pompdeksel. In de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser lees je hoe je dit precies doet. Controleer of er etensresten of vuil aan de binnenkant van de afvoerpomp zit en verwijder dit. Draag hierbij schoonmaakhandschoenen om je handen te beschermen – je weet immers nooit of er wellicht een scherp stukje glas in de afvoer aanwezig is. Plaats vervolgens de pompdeksel, het filtersysteem en de rekken terug in de oorspronkelijke positie. 

Tip 3: Maak de sproeiarmen schoon

Wanneer de sproeiarmen verstopt raken, leidt dit tot een slecht afwasresultaat. Klik of schroef allebei de sproeiarmen los. Maak de afvoergaatjes in de sproeiarmen onder heet stromend water met een tandenstoker schoon. Zodra dit gebeurd is monteer je de sproeiarmen weer terug in de vaatwasser. 

Tip 4: Controleer de afvoerslang

Ook de afvoerslang kan zorgen voor een verstopping. Mogelijk zit er een knik in de afvoerslang waardoor het water minder goed wegstroomt. Door de knik te verhelpen kan het water wegstromen.

Tip 5: Reinig de gootsteen afvoer met soda

Stroomt het water in de gootsteen ook niet goed weg? De kans is groot dat de vaatwasser afvoer aangesloten is op de gootsteen afvoer en voedselresten zorgen voor verstopping. Om het restafval los te weken gebruik je soda. Soda heeft een ontvettende werking, wat ervoor zorgt dat de resten loslaten en afgevoerd kunnen worden. Laat de soda intrekken en spoel de afvoer vervolgens door met kokend heet water.

Tip 6: Schakel een reparateur in 

Hebben bovenstaande acties geen effect gehad en blijft de vaatwasser verstopt? In dat geval raden wij aan om een reparateur in te schakelen. 

Toe aan een nieuwe vaatwasser?

Lukt het niet om je vaatwasser te ontstoppen of is de motor van de afvoerpomp stuk? Dan raden we je aan eens te kijken naar een nieuwe vaatwasser. De Witgoed Outlet heeft een ruim assortiment A-merk outlet vaatwassers, vrijstaand of inbouw, voor de allerbeste prijzen.