Vaatwasser reinigen: 4 beste tips

De meeste mensen kunnen zich een leven zonder afwasmachine niet meer voorstellen. Extra vervelend is het daarom wanneer de afwasmachine niet meer zorgt voor een schone vaat of nog erger, helemaal kapot gaat. Om dit te voorkomen is het belangrijk de vaatwasser goed te onderhouden en geregeld schoon te maken.

Vaatwasser schoonmaken, is dat nodig?

Hoewel sommige mensen denken dat de vaatwasser zichzelf bij iedere wasbeurt reinigt, blijkt het tegengestelde waar. Ook de vaatwasser heeft zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig. Wanneer je vaak korte wasprogramma’s draait of je vaatwasser op lage temperatuur laat draaien, dan blijven vettige etensresten en afwasmiddelresten gemakkelijk achter in de vaatwasser. Deze vettigheid tast de binnenruimte, de waterleidingen en de filters van je vaatwasser aan. Dit veroorzaakt stank en de vaat wordt niet meer goed schoon.

Hoe vaak afwasmachine schoonmaken?

Maak eens in de twee maanden de afwasmachine schoon. Zo voorkom je problemen en heb je langer plezier van je afwasmachine.

Hoe reinig je de vaatwasser? 4 beste tips

1. Filter van de vaatwasser schoonmaken

Etensresten in het water kunnen gemakkelijk in het filter achterblijven en zorgen voor verstopping. Naast verstopping kan er ook een vettig laagje om het filter ontstaan. Dit kan naar verloop van tijd gaan stinken en de schone vaat aantasten. Controleer het filter daarom geregeld en maak het schoon. Het filter vind je doorgaans onderin de vaatwasser. Draai de filter cilinder voorzichtig los, want deze kan kwetsbaar zijn en verwijder het afvoerfilter. Maak het filter schoon onder stromend heet water en vergeet ook niet het filterhuis te controleren op etensresten.

2. Sproeiarmen van de afwasmachine schoonmaken

De gaatjes in de sproeiarmen van een afwasmachine kunnen verstopt raken door kalk of kleine etensresten in het water. Wanneer de sproeiarmen verstopt zijn, neemt de waterdruk af en wordt de vaat niet meer goed schoon. Controleer de sproeiarmen daarom regelmatig door ze los te schroeven en onder de hete kraan schoon te maken. Prik de gaatjes in de sproeiarmen door met een tandenstoker om ze vrij te maken van viezigheid. 

3. Reinig de deur en het deurrubber

Viezigheid hoopt zich gemakkelijk op in de randen en bij het deurrubber van de vaatwasser. Dit veroorzaakt nare geuren en het rubber kan naar verloop van tijd worden aangetast, waardoor er lekkage ontstaat. Vergeet het deurrubber daarom niet bij het reinigen van de vaatwasser en neem het af met een vochtig doekje.

vaatwasser reinigen

4. Draai een heet wasprogramma

Hoe je vervetting in je vaatwasser kunt tegengaan of voorkomen? Draai regelmatig een heet wasprogramma. Voeg soda, azijn, citroen of vaatwasser reinigingsmiddel toe om de vaatwasser, zonder vaat, goed door te spoelen en vetvrij te maken. Zorg er daarnaast ook voor dat de vaat niet te vettig de afwasmachine in gaat. Een goed begin is het halve schoonmaakwerk!

Vaatwasser reinigen met soda

Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen. Let op dat je niet meer soda gebruikt dan de aangegeven hoeveelheid. Teveel kan de sproeiarmen en het deurrubber van de vaatwasser aantasten. 

Vaatwasser schoonmaken met azijn

Gebruik azijn om de vaatwasser te ontkalken én ontvetten. Giet een scheut azijn in de vaatwasser, draai een programma op de heetste stand en binnen no time is je vaatwasser weer blinkend schoon van binnen.

Vaatmachine reinigen met citroen

Wil je liever op een natuurlijke manier de vaatmachine reinigen? Doe een gesneden citroen in het bestekbakje en draai een heet afwasprogramma.

Afwasmachine schoonmaken met vaatwasser reinigingsmiddel

Je kunt ook een vaatwasmachine reinigingsmiddel gebruiken om de afwasmachine schoon te maken. Volg de handleiding van het middel op en laat de vaatwasser op de heetste stand draaien. Uiteraard ook weer zonder vaat!

Toe aan een nieuwe afwasmachine?

Is je afwasmachine ondanks al je inspanningen kapot gegaan en ben je op zoek naar een nieuwe vaatwasser? De Witgoed Outlet heeft een ruim assortiment A-merk outlet vaatwassers, van bekende merken zoals Bosch, Miele, AEG, Samsung en Siemens. vrijstaand of inbouw, voor de allerbeste prijzen.