Mijn vaatwasser stinkt: wat te doen?

Bah! Een stinkende vaatwasmachine, daar zit niemand op te wachten! Gelukkig kun je een aantal dingen doen wanneer je vaatwasser stinkt.

Waarom stinkt mijn afwasmachine?

Een stinkende vaatwasmachine kan verschillende redenen hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is dat er etensresten zijn achtergebleven in het filter. Ook kan het zijn dat de afwasmachine een tijd niet gebruikt is en je hem te lang dicht hebt laten staan. Dit kan zelfs schimmel in de vaatwasser veroorzaken.

Vaatwasser stinkt, 8 tips

1. Laat de vaatwasmachine ontluchten

Laat de vaatwasser een tijdje open staan, zodat de nare luchten kunnen verdwijnen. Wanneer de vaatwasser daarna nog steeds stinkt, dan kun je hem schoonmaken met vaatwasmachine reiniger.

2. Maak de afvoerfilter schoon

Achtergebleven etensresten kunnen in het afvoerfilter blijven hangen en zorgen na verloop van tijd voor een stinkende vaatwasmachine. Je vindt het afvoerfilter doorgaans onderin de vaatwasser. Om verstopping te voorkomen raden we je sowieso aan om het filter geregeld los te schroeven en schoon te spoelen onder de hete kraan. Vette aanslag haal je weg met een drup afwasmiddel.

3. Controleer het filterhuis en de afvoerpomp

Kleine etensresten kunnen door de filter glippen en zorgen voor stank en verstopping. Schroef de filter los en controleer het filterhuis en de afvoerpomp. Let erop dat er ook onder de filter nog vuil water kan zitten. Is dit het geval, schep het er dan uit of zuig het op met een spons. Verwijder vervolgens de pompdeksel. In de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser lees je hoe je dit precies doet. Controleer voorzichtig of er etensresten of vuil aan de binnenkant van de afvoerpomp zitten en verwijder dit. Draag hierbij schoonmaak handschoentjes om je handen te beschermen tegen mogelijk losse stukjes glas.

4. Reinig de deur en het deurrubber

Vuil hoopt zich gemakkelijk op in de randen en bij het deurrubber van de vaatwasser. Dit veroorzaakt stank en het rubber kan na verloop van tijd worden aangetast, waardoor er schimmel of lekkage in de vaatwasser ontstaat. Maak de deur en de deurrubbers daarom geregeld schoon met een sopje.

5. Reinig de sproeiarmen

Je reinigt de sproeiarmen door ze voorzichtig los te klikken en schoon te maken onder de hete kraan. Controleer de gaatjes op kalk en prik ze eventueel door met een cocktailprikker om verstopping te voorkomen.

6. Draai een heet wasprogramma

Sommige vaatwassers zijn voorzien van een zelfreinigingsprogramma, die ze standaard na iedere vaatwasbeurt draaien. Overigens is het ook bij deze modellen nodig om geregeld een heet wasprogramma te draaien. Voeg een kop schoonmaakazijn – een echte geurvreter – toe om de afwasmachine goed door te spoelen en vetvrij te maken. Laat de vaatwasmachine na dit programma openstaan. Droogte zorgt ervoor dat de azijngeur verdwijnt.

7. Controleer de afvoerslang

Stinkt je vaatwasser na al je inspanningen nog steeds? Controleer dan of er misschien een te scherpe buiging in de afvoerslang zit. Deze bevindt zich meestal achter of onder de afwasmachine. 

8. Controleer de aansluiting

Wanneer de afvoerslang niet goed – met een lus – is aangesloten op de afvoerpijp, dan kan vies water uit de gootsteen via de afvoerslang de vaatwasser in lopen. Wanneer dit het geval is, maak de lus van de afvoerslang dan groter en plaats hem wat hoger.

Nieuwe vaatwasser die stinkt

Heb je last van een nieuwe vaatwasser die stinkt? Veelal zit het probleem hem in de afvoerslang of in de aansluiting. Onderneem bovenstaande tip 7 of 8 en de kans is groot dat je vaatwasser hierna niet meer stinkt. Ook wanneer je vaatwasser stinkt naar riool, dan ligt de oorzaak vaak bij de afvoerslang of bij de aansluiting.

Voorkom dat de vaatwasmachine opnieuw gaat stinken

Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ adviseren we je om je vaatwasser goed te onderhouden. Maak je vaatwasser eens in de twee maanden schoon, om nare luchtjes in het vervolg te voorkomen. Ook is het belangrijk om de vaat af te spoelen, voordat het de vaatwasmachine in gaat. Achtergebleven etensresten horen in de prullenbak, niet in de vaatwasser! En tot slot, laat de vieze vaat niet te lang in de afwasmachine staan, aangekoekte etensresten kunnen behoorlijk gaan stinken. Op deze manier voorkom je dat de vaatwasser opnieuw gaat stinken en heb je er langer plezier van.

Nieuwe vaatwasser nodig?

De Witgoed Outlet heeft een ruim assortiment vrijstaande vaatwassers en inbouw vaatwassers. We verkopen veel bekende merken zoals vaatwassers van Bosch en vaatwassers van Siemens. U kunt bij ons terecht voor vaatwasmachines in verschillende kleuren en met diverse energielabels.