Koelkast schoonmaken: stappenplan en tips

Een schone koelkast is belangrijk voor een goede hygiëne en de voedselveiligheid. Door de koelkast eens in de drie maanden schoon te maken voorkom je nare geurtjes en schimmel. Ondanks de lage temperaturen kunnen bacteriën er namelijk goed overleven. Ontdek aan de hand van dit stappenplan de beste manier om de koelkast schoon te maken.

Schakel de koelkast uit

Begin met het uitschakelen van de koelkast door de stekker uit het stopcontact te halen en de koelkast uit te zetten. 

Koelkast leegmaken

Een goed moment om de koelkast schoon te maken is als de voorraad klein is. Haal alle producten uit de koelkast en bewaar deze in een koeltas met koelelementen. Als het koud is buiten dan kun je de producten ook tijdelijk buiten bewaren. Heb je een koelkast met vriesvak? Let er dan op dat al het ijs is ontdooit. Zet de deur een tijdje open of versnel het dooiproces door een kom met heet water in het vriesvak te zetten. Zodra er geen etens- en drinkwaren meer in de koelkast aanwezig zijn, haal je alle plateaus, laden, rekken, deurvakken en glasplaten eruit. 

Zorg altijd voor een lege koelkast als je gaat schoonmaken

Sopje maken

Maak zodra de koelkast leeg is een sopje met warm water en een schoonmaakmiddel. Je kunt diverse schoonmaakmiddelen gebruiken zoals schoonmaak soda, schoonmaak azijn, allesreiniger of koelkastreiniger. We raden aan gebruik te maken van een middel dat ook nare geurtjes verhelpt. Gebruik voor het sopje geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of schuurmiddel. 

Afvoergaatje van de koelkast schoonmaken

Vergeet bij het schoonmaken van de koelkast de ingang van de waterafvoer niet te reinigen. Als de waterafvoer niet regelmatig schoongemaakt wordt, dan kan het verstopt raken. Hierdoor kan het water niet goed worden afgevoerd, wat zorgt voor schimmel en water onderin de koelkast. Je vindt het water afvoergaatje achterin de koelkast, vaak onder de groenteladen. Gebruik een wattenstaafje om de ingang schoon te maken. Spoel het afvoergaatje ook even door met azijn, hierdoor vormen er geen algen in de afvoer en bovendien neemt azijn geuren op.

Binnenkant van de koelkast schoonmaken

Reinig de binnenkant van de koelkast met een doekje en het warme sopje. Maak ook alle verschillende losse onderdelen zoals de plateaus, laden, rekken, deurvakken en glasplaten schoon. Vergeet hierbij de rubbers niet. Doordat vuil hier gemakkelijk ophoopt, is het de ideale plek voor het ontstaan van schimmel. Voor de rubbers kun je wel wat bleekmiddel en warm water gebruiken. Denk aan 50 ml bleekmiddel per 1 liter water. Zit het vuil diep in de rubbers? Gebruik dan voorzichtig een satéprikker. Nadat je de binnenkant en alle losse elementen van de koelkast hebt schoongemaakt, droog je deze met een schone theedoek. 

Vergeet niet ook de buitenkant van de koelkast schoon te maken

Buitenkant van de koelkast reinigen

Vergeet bij het schoonmaken van de koelkast ook de buitenkant niet. Neem de buitenkant van de koelkast af met een doek en een schoon sopje en droog deze vervolgens met een schone theedoek. Beschik je over een Amerikaanse koelkast met ijs- en waterdispenser? Vergeet deze dan niet geregeld schoon te maken. Draai hiervoor allereerst de watertoevoer dicht, doe de dispenser open en reinig het reservoir en het deksel. Droog het goed af voordat je ze weer terug plaatst in het apparaat. Heb je een vrijstaande koelkast? Haal het apparaat dan naar voren en reinig ook de achterkant. Maak het rooster schoon met een kruimeldief of stofzuiger. Door teveel stof op het rooster kan de koelkast de warmte niet goed afvoeren, waardoor de koelkast harder moet werken om koud te blijven. Zonde van de energie! 

Koelkast inruimen

Fijn, de koelkast is weer helemaal schoon! Nu is het tijd om de koelkast opnieuw in te ruimen. Plaats alle losse onderdelen en producten weer op zijn plek. Nadat je de koelkast helemaal hebt ingericht, doe je de stekker in het stopcontact en zet je hem weer aan.

Plaats een reactie