Inductie of keramisch? 

Nu de gasprijzen door het dak schieten is het niet zo’n gek idee om van het gas af te stappen en over te gaan op inductie of keramisch. Het kan best een grote stap zijn om van gas naar elektrisch koken te gaan, maar het is een stuk zuiniger én beter voor het milieu. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn tussen een inductie en een keramische plaat.

Verschil in koken op een keramische en een inductie kookplaat

Koken op een keramische of een inductie kookplaat is heel eenvoudig. Je regelt zelf makkelijk de temperatuur en ze gaan ook simpel aan en uit. Daarbij heb je geen gas en geen vuur wat de brandveiligheid van je woning ten goede komt. Er zijn een aantal verschillen tussen en keramische plaat en een inductie plaat:

Koken op een keramische plaat 

Een keramische kookplaat draait op een aantal verschillende elektrische verwarmingselementen. De platen waar de pannen op komen kleuren rood zodra ze opgewarmd zijn. Het duurt een paar minuten voordat de plaat volledig warm is en je kunt gaan koken.

Koken op een inductie plaat 

Een inductie kookplaat wordt net op een andere manier opgewarmd. Deze bestaat namelijk uit magnetische oppervlaktes waardoor alle warmte direct naar de pan gaat. Waar het bij een keramische plaat een aantal minuten duurt voordat je kunt gaan koken, kan dat bij een inductieplaat al direct! Deze heeft veel minder tijd nodig om op te warmen. 

Verschil in onderhoud: keramisch vs. inductie

Er is ook een verschil in het onderhoud van de platen. Een inductieplaat is het meest onderhoudsvriendelijk. Doordat de warmte niet in de plaat zit, heb je vrijwel geen last van aangekoekt eten. Ook is deze al snel afgekoeld waardoor je er vlug een doekje overheen kunt halen. Een keramische plaat is wat besmettelijker voor aangekoekt eten en duurt langer om af te koelen. 

Welke kookplaat is beter; inductie of keramisch?

Er zijn wel degelijk een aantal verschillen tussen het koken op een inductie plaat en het koken op een keramische plaat. Zo is een inductie kookplaat al heel snel weer afgekoeld waardoor het doorgaans als veiliger wordt beschouwd. Ook regel je de temperatuur net wat makkelijker op een inductie kookplaat. Toch zijn allebei de platen een goede keus om op te koken als je graag van het gas af wilt!