Hoe maak je een inductie kookplaat schoon?

Hij is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de huishoudens; de inductieplaat. Koken op inductie is veilig, goedkoper en prettig. Je hebt geen vuur en gas meer en je stelt zelf de precieze temperatuur in! Daarnaast is het schoonhouden van een inductieplaat makkelijker dan bij een gasstel. Toch is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kookplaat schoon blijft. Anders bestaat de kans dat de etensresten en vet vlekken in de kookplaat branden. Maar hoe maak je op de juiste manier je inductie kookplaat schoon? Wij leggen het je uit met een aantal simpele tips. 

Tip 1: Neem de inductie kookplaat af na het koken 

Het is verstandig om na elke keer koken op de inductiekookplaat de plaat even af te nemen met een vochtige doek. Zo geef je de etensresten geen kans om in de plaat de branden. Laat de plaat natuurlijk wel eerst even afkoelen. Droog de kookplaat daarna af met een schone microvezel doek. Gebruik niet teveel water om de kookplaat schoon te maken! 

Tip 2: Inductie kookplaat schoonmaken met een schraper

Er bestaan speciale schrapers waarmee je aangekoekte etensresten van je inductie kookplaat schraapt. Ga met een vochtige doek over de plaat heen om de etensresten alvast wat mee los te weken. Schraap vervolgens voorzichtig met de schraper over de plaat. Zorg ervoor dat je niet te hard schraapt om beschadiging aan de kookplaat te voorkomen. 

Tip 3: Gebruik alleen geschikte middelen om een inductieplaat schoon te maken

Kijk uit met agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen de kookplaat onherstelbaar beschadigen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld schuursponzen of mesjes. Deze maken diepe krassen in de kookplaat. Ook middelen als baking soda of citroen zijn niet geschikt om de inductiekookplaat mee schoon te maken. Als er vuil op de kookplaat zit dat zich niet makkelijk laat verwijderen, probeer met een druppeltje afwasmiddel en een vochtige doek om de viezigheid weg te poetsen. Herhaal dit waar nodig meerdere keren. 

Tip 4: Keukenpapier doet wonderen

Soms zal je zien dat er een witte waas over de kookplaat zichtbaar is. Dit komt meestal door het schoonmaakmiddel dat je gebruikt hebt om de plaat schoon te maken. Deze witte waas verwijder je eenvoudig door eerst een vochtige doek over de kookplaat te halen en deze daarna te drogen met keukenpapier. Is de waas daarna nog steeds zichtbaar? Dan komt dat door een te agressief schoonmaakmiddel waar citroen of soda in heeft gezeten. In dat geval gaat de witte waas niet meer weg. Probeer daarom deze middelen te vermijden. 

Als je regelmatig de kookplaat even schoonmaakt, heb je er weinig omkijken naar. Gebruik deze simpele tips om snel en makkelijk jouw eigen inductiekookplaat weer stralend schoon te krijgen!