Hoe maak je een droger schoon?

Eens in de zoveel tijd moet je je droger schoonmaken. Als je dat niet doet, raakt het pluizenfilter verstopt en droogt je was niet goed. Daarbij heeft een vieze droger een hoger energieverbruik dan een schone droger. Dat is natuurlijk vervelend. Maak makkelijk zelf je droger schoon met onze tips! 

Leeg de condensbak

De condensbak moet je na elke droogbeurt legen. Sommige drogers zijn aangesloten op een waterafvoersysteem. Dan wordt doorgaans het water vanzelf afgevoerd. Heeft jouw droger dat niet? Dan is het zeer belangrijk dat je de condensbak elke keer dat je de droger gebruikt leeggooit. 

Controleer het pluizenfilter

Ook is het belangrijk dat je na elke keer dat je de droger gebruikt de filters in de deur van de droger leeghaalt. Hier komen allemaal pluizen in door het drogen van de was. Als je dit niet schoonmaakt, kunnen de pluizen de droger beschadigen. Door een overschot aan pluizen kan het filter dit niet opvangen en zal het in de droger terecht komen. Dit kan erge schade aan de droger veroorzaken. Door de hoge temperaturen kan hierdoor de droger zelfs vlam vatten. Tussendoor maak je het pluizenfilter met de hand schoon. Bij een grote schoonmaak kan je deze onder de kraan afspoelen. Zorg ervoor dat deze weer helemaal droog is voordat je hem terug in de droger plaatst. 

Maak ook de vochtsensor schoon

Aan de binnenkant van de droger zit de zogenoemde vochtsensor. Deze meet of de was al droog is en past daar het programma op aan. Als deze sensor vies is, zal deze ook minder goed kunnen meten hoe lang de was nog moet drogen voordat het zo droog is als jij wilt. Maak deze sensor schoon met een vochtig doekje. Als je de sensor niet kunt vinden, kijk dan in de handleiding van de droger waar deze zich bevindt. 

Vergeet de luchtafvoerslang niet

Als jouw droger een luchtafvoer heeft, is het echt heel erg belangrijk dat je deze niet vergeet schoon te maken. Er gaat hele hete lucht door deze slang. Wanneer je deze vergeet regelmatig schoon te maken kan er brand ontstaan. Voorkom dit door met bijvoorbeeld de stofzuiger de luchtafvoerslang schoon te maken. 

De buitenkant 

De buitenkant van de droger maak je schoon met een licht vochtige doek en eventueel een mild reinigingsmiddel. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen voor je droger. Dit is niet nodig en kan de droger veel beschadigingen geven. Ook de overige binnenkant van de droger maak je schoon met water.